Aperitive Visine

Baba Ganoush (salata de vinete libaneza)

Baba Ganoush (salata de vinete libaneza)

Baba ganoush nu prea seamănă cu salata românească de vinete ci aduce mai mult cu humusul, doar că se face cu vinete în loc de năut. Este la fel de delicioasă ca hummusul, dar are o consistență mai mătăsoasă și o aromă putin afumată. Se serveste traditional cu lipii calde dar se poate folosi si ca dip pentru legume.

Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 35 minute
Timp total: 55 minute
Portii: 6
Calorii: 248 kcal

Baba Ganoush este o retetă libaneză tradițională de salată de vinete, delicioasă și perfectă pentru vegetariani. Puteti savura aceasta salata de vinete libaneza la micul dejun, pranza sau cina, deoarece este o reteta vegetariena delicioasa.

Ingrediente:

– 2 vinete mici-medii
– 2 căței de usturoi medii, tocați mărunt
– 2 linguri zeamă de lămâie
– ¼ cană tahini
– ⅓ ceașcă ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru ungerea vinetelor și pentru garnitură
– 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat, plus mai mult pentru garnitură
– ¾ linguriță de sare, sau după gust
– ¼ linguriță de chimen măcinat
– un vârf de cuțit de boia afumată, pentru garnitură

Instructiuni de preparare:

1. Preîncălziți cuptorul la 230 de grade Celsius cu un grătar în treimea superioară a cuptorului. Tapetați o tavă mare, cu margini, cu hârtie de copt pentru a împiedica vinetele să se lipească de tavă. Tăiați vinetele în două pe lungime și ungeți ușor părțile tăiate cu ulei de măsline. Așezați-le în tava pregătită, cu părțile tăiate în jos.

2. Coaceti vinetele până când interiorul este foarte fraged pe toată suprafața și pielea se crapă (aproximativ 35-40 de minute). Puneți vinetele deoparte pentru a se răci câteva minute. Întoarceți vinetele și scoateți pulpa cu o lingură mare, lăsând pielea.

3. Așezați vinetele pe o strecurătoare cu ochiuri de plasă deasupra unui bol de amestecare, apoi transferați pulpa în strecurătoare și aruncați pielițele. Alegeți bucățelele de coajă rămase și aruncați-le. Lăsați vinetele să se odihnească câteva minute și scuturați/agitați vinetele pentru a mai elimina din lichid.

4. Aruncați lichidul scurs de la vinete, ștergeți castronul și puneți vinetele în castron. Adăugați usturoiul și zeama de lămâie în vinete și amestecați bine cu o furculiță până când vinetele se desfac. Adăugați tahini în castron și amestecați până când este încorporat. În timp ce amestecați, adăugați încet uleiul de măsline. Continuați să amestecați până când amestecul devine deschis la culoare și cremos. Folosiți furculița pentru a mărunti bine vinetele astfel incât sa nu rămână fire lungi de pulpă de vinete.

5. Încorporați pătrunjelul, sarea și chimenul. Asezonați după gust cu sare și mai multă zeamă de lămâie, dacă doriți o aromă mai acrișoară.

6. Transferați baba ganoush într-un bol de servire și stropiți ușor cu ulei de măsline deasupra. La final, presărați pătrunjel tocat și boia afumată deasupra.

7. Sugestii de servire: bucăți de lipie încălzite sau prăjite, bastonase de morcov, fâșii de ardei gras, felii de castravete, etc. Este, de asemenea, excelentă in sandvișuri!

Sursa reteta: cookieandkate.com

S-ar putea să-ți placă și...